Logo Leemass Leeuwarden
Logo Leemass Leeuwarden

Veel gestelde vragen


Met wie moet ik contact opnemen voor hulp bij een ongeval?

Bij een ongeval wordt u snel en professioneel geholpen door erkende hulpverleners. Op uw groene kaart staat het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw verzekeraar. Deze centrale is 24 uur per dag bereikbaar en biedt professionele hulp bij een ongeval.

Ik ben WA of WA Beperkt Casco verzekerd en er is mij schade toegebracht, wie verhaalt nu de schade voor mij?

Als u WA of WA Beperkt Casco verzekerd bent zonder een verhaalsbestands verzekering en de tegenpartij heeft de schade veroorzaakt, dan dient u de tegenpartij zelf aansprakelijk te stellen voor de door u opgelopen schade en / of letsel. In dat geval kunt u de Aansprakelijkheidsstelling brief hier downloaden.

De verhaalsbestands verzekering is een belangrijke aanvullende verzekering die bijstand biedt bij het verhaal van de schade aan het verzekerde motorrijtuig, het vaststellen en verhalen van eventuele waardevermindering en vergoedt zo nodig de kosten van een door de verzekeraar in te schakelen jurist / advocaat.

Wanneer u wel een rechtsbijstandsverzekering heeft, hoeft u alleen maar een volledig ingevuld Europees schadeformulier in te sturen en u wordt automatisch op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen van uw schadedossier.
Wij adviseren u deze extra dekking daarom altijd dringend bij af te sluiten.

Ik wil een premie berekenen maar dat lukt niet.

Lukt de premieberekening niet online? Dat kan in sommige gevallen kloppen, belt u ons dan voor een premieopgave. (Berekeningen lukken soms niet door bijvoorbeeld de combinatie van enkele factoren zoals bijvoorbeeld een jonge bestuurder in combinatie met een snelle auto. Of een geïmporteerde auto waarvan soms enkele gegevens niet in het RDW register staan vermeld en waarvoor dan berekenen niet lukt).

Wat zijn de verschillen in dekking bij auto- en motor- en bromfietsverzekeringen?

Voorwaarden
Tijdens de online berekening kunt u niet alleen eenvoudig en nauwkeurig premies, maar ook voorwaarden van verschillende maatschappijen met elkaar vergelijken. De grote verschillen in dekkingskeuzes zijn:

De WA + Casco verzekering
Deze verzekering is de meest complete verzekering voor uw auto of motor. Het WA-gedeelte (WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekert u voor schades die u aan anderen toebrengt. Het Casco-gedeelte vergoedt schades aan uw eigen auto of motor.

De WA + Beperkt Casco verzekering
Deze verzekering is een aantrekkelijke vorm tussen de WA en All Risks verzekering.

De WA verzekering
Deze verzekering is de meest eenvoudige (verplichte) verzekering voor uw auto of motor. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. U verzekert zich hiermee voor schades die u anderen toebrengt.

Aanvullende verzekeringen
Dit zijn "extra" verzekeringen voor bijvoorbeeld schade aan inzittenden of spullen in de auto (OVI SVI) of (juridische) hulp bij schade (Verhaalsbijstand), maar ook de Bonusbeschermer, vervangend vervoer bij mechanische schade, nieuwwaarde verzekering e.d. kunt u desgewenst berekenen / meeverzekeren.

 WA + Volledig CascoWA + Beperkt CascoWA
Schade aan anderen
Brand, explosie en kortsluiting 
Diefstal, inbraak, joyriding 
Ruitbreuk 
Aanrijding met wild, vogels of loslopende dieren 
Overstroming, aardbeving, storm en hagel 
Neerstortende vliegtuigen 
Vervoer van de auto (m.u.v. schrammen, lakschade) 
Botsen en omslaan  
Te water raken  
Andere van buiten komende onheilen  

Hoe kan ik mijn verzekering beïndigen?

U kunt dagelijks beïndigen
Bij ons kunt u de verzekering dagelijks opzeggen.
De opzegtermijn is na de contractvervaldatum slechts 1 maand en u kunt dit ook doorgeven via Online wijzigingen doorgeven.

Bij verkoop van uw auto, motor of bromfiets e.d.:
Op het moment dat u uw voertuig verkoopt en niet (direct) een ander voertuig wilt verzekeren, kunt u de verzekering ook beïndigen of opschorten (opschorten is het kosteloos "bevriezen" van de verzekering). Dit kunt u aan ons doorgeven via Online wijzigingen doorgeven. U hoeft geen kopie van het vrijwaringsbewijs toe te zenden!

Indien er binnen een termijn van maximaal 3 jaar weer een voertuig wordt aangeschaft, is het beter om de polis op te schorten. Hieraan zijn geen kosten verbonden. U kunt dan, indien u een nieuw voertuig aanschaft, de verzekering opnieuw activeren. U kunt de gegevens van de nieuwe auto te zijner tijd weer doorgeven via Online wijzigingen doorgeven.